Accessibility
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke

Donjograđani vole svoju tržnicu - "Ne bismo ju za ništa mijenjali."

Kupci nisu samo iz Osijeka, nego i iz drugih gradova - zbog blizine bolnice
Donjograđani vole svoju tržnicu - "Ne bismo ju za ništa mijenjali."

- Bolnica je blizu, pa su mnoge moje mušterije iz Đakova, Orahovice, čak iz Slavonskog Broda. Već po naglasku čujem tko je odakle, a neki mi kažu da vole domaće, pa kod mene kupuju voće i povrće iz moga vrta u Erdutu - rekla nam je prodavačica Erika Astaloš, koja se u djetinjstvu s obitelji vratila iz Australije i kaže kako donjogradsku tržnicu nikada ne bi mijenjala ni za što. Pokušala je prodavati i na glavnoj tržnici, ali ističe da to nije to. Istoga je mišljenja i Derviša Peleš, koja punih četvrt stoljeća prodaje voće i povrće. Kod nje ćete pronaći papriku i rajčicu po deset, krastavce po sedam kuna, rog-papriku za 15, tikvice za osam kuna, a nasuprot njezine klupe, kod njezine kćeri Lejle, slatke su lubenice po četiri, dinje za deset te nektarine i breskve za 12 kuna po kilogramu. Iako Derviša ističe kako je puno manje ljudi nego prije nekoliko godina, kaže da svoje prodajno mjesto ne bi mijenjala ni za koje drugo.

- I mojih su petero otišli ‘van‘ i mnogi drugi koje znam, no radim i prodajem za ljude koji su moje stalne mušterije. Ovdje smo svi kao jedna obitelj i prodaja ovdje je pravi užitak - emotivna je naša sugovornica.

Našli smo tako u četvrtak ondje i šljive za zimnicu, po deset kuna, koliko kod Erike Astaloš stoje i kruške. U šali kaže kako je kod nje ‘sve po deset kuna‘. Ponosno kaže kako mnogi građani upravo od nje kupuju šljive za pekmez. Iako će, znalački kaže, biti manje šljiva tzv. mađarica, šljive vrste sterling također su idealne za pekmez.

Na donjogradskoj je tržnici u ponudi i kukuruz koji je, uvjerili smo se, planuo u samo dva sata. Kupcima je ponuđeno i cvijeće, biljke poput ružmarina ili kućne sreće, ali i donje rublje, haljine, spavaćice...

- Ovo vam je jedna obiteljska tržnica i ne pretjerujem kad kažem da mi Donjograđani ne bismo znali živjeti bez nje. Kako Donji grad nije opskrbljen kao Gornji, više smo nego sretni što ovdje na tržnici možemo nabaviti baš sve. Imamo svoje ljude iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sigurni smo u kvalitetu i u domaće proizvode - od pekarskih proizvoda, mesa, voća, povrća, jaja, ukratko ovdje nalazimo sve što nam je potrebno - oduševljeno priča stanovnica obližnje Cvjetkove ulice Vesna Ereg za Glas Slavonije

Više pročitajte na: https://www.glas-slavonije.hr/469726/3/Ne-bismo-ju-nikad-mijenjali

VEZANI ČLANCI