Accessibility
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke

Krumpir - jeftina ali vrijedna hrana na lošem glasu

Stigao je u 16. stoljeću s Novog kontinenta u Europu. Uzgajati se najprije počeo u Irskoj, no trebalo je preko 200 godina da ga prihvate kao vrijednu i jeftinu hranu koju je moguće uz male troškove uzgojiti u svim klimatskim uvjetima.
Krumpir - jeftina ali vrijedna hrana na lošem glasu

Danas je po količini uzgoja povrtnih kultura krumpir na 4. mjestu u svijetu.

Krumpir je već dugo na lošem glasu, a oni koji znaju njegove vrijednosti, pretihi su i skromni. Tako prevladavaju razne predrasude: da krumpir deblja, da s njim valja oprezno zbog potencijalne toksičnosti (nedozreli krumpir, oštećena kora, klice), da prehrana bazirana nakrumpiru uzokuje mentalnu tromost itd.

U ekološkoj proizvodnji tek započinje njegov razvoj i to zahvaljujući brojnim znanstvenim studijama i istraživanjima koja ga prikazuju u novom svjetlu - kao izvrsnu nutritivno bogatu hranu koja se po mnogim kriterijima može nazvati i ljekovitom.

Recept tjedna iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:

Krumpir na grčki način

  • 3 – 4 velika krumpira
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 režnja usitnjenog češnjaka
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • sok od 1/2 limuna
  • 1/2 šalice feta sira narezanog na kockice
  • 1/2 šalice maslina
  • 1/2 šalice chery rajčicama
  • 1/2 šalice krastavaca narezanog na kockice
  • 1/4 šalice usitnjenog svježeg kopra
  • sol, papar, origano, usitnjeni list peršina

Oguljeni i oprani krumpir narežemo na osmine rasporedimo uposudu za pečenje. Krumpir posolimo, operimo, dodamo origano i usitnjeni češnjak, na kraju zalijemo uljem. Peči u zagrijanoj pećnici na 180-190 °C 35 – 30 minuta. U međuvremenu pripemi umak od jogurta, limuna i peršina. Izvadimo krumpir iz pećnice i na njega rasporedimo feta sir, rajčice, krastavac i kopar. Na kraju prelijemo umakom.

 

VEZANI ČLANCI