Krumpir - jeftina ali vrijedna hrana na lošem glasu
![Krumpir - jeftina ali vrijedna hrana na lošem glasu](/uploads/images/recepie/image/38/medium_2bf9275b-e96a-4f1c-87ac-b16d9a214522.png)
Danas je po količini uzgoja povrtnih kultura krumpir na 4. mjestu u svijetu.
Krumpir je već dugo na lošem glasu, a oni koji znaju njegove vrijednosti, pretihi su i skromni. Tako prevladavaju razne predrasude: da krumpir deblja, da s njim valja oprezno zbog potencijalne toksičnosti (nedozreli krumpir, oštećena kora, klice), da prehrana bazirana nakrumpiru uzokuje mentalnu tromost itd.
U ekološkoj proizvodnji tek započinje njegov razvoj i to zahvaljujući brojnim znanstvenim studijama i istraživanjima koja ga prikazuju u novom svjetlu - kao izvrsnu nutritivno bogatu hranu koja se po mnogim kriterijima može nazvati i ljekovitom.
Recept tjedna iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
Krumpir na grčki način
- 3 – 4 velika krumpira
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 režnja usitnjenog češnjaka
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 šalice feta sira narezanog na kockice
- 1/2 šalice maslina
- 1/2 šalice chery rajčicama
- 1/2 šalice krastavaca narezanog na kockice
- 1/4 šalice usitnjenog svježeg kopra
- sol, papar, origano, usitnjeni list peršina
Oguljeni i oprani krumpir narežemo na osmine rasporedimo uposudu za pečenje. Krumpir posolimo, operimo, dodamo origano i usitnjeni češnjak, na kraju zalijemo uljem. Peči u zagrijanoj pećnici na 180-190 °C 35 – 30 minuta. U međuvremenu pripemi umak od jogurta, limuna i peršina. Izvadimo krumpir iz pećnice i na njega rasporedimo feta sir, rajčice, krastavac i kopar. Na kraju prelijemo umakom.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)