Krumpir - jeftina ali vrijedna hrana na lošem glasu
Danas je po količini uzgoja povrtnih kultura krumpir na 4. mjestu u svijetu.
Krumpir je već dugo na lošem glasu, a oni koji znaju njegove vrijednosti, pretihi su i skromni. Tako prevladavaju razne predrasude: da krumpir deblja, da s njim valja oprezno zbog potencijalne toksičnosti (nedozreli krumpir, oštećena kora, klice), da prehrana bazirana nakrumpiru uzokuje mentalnu tromost itd.
U ekološkoj proizvodnji tek započinje njegov razvoj i to zahvaljujući brojnim znanstvenim studijama i istraživanjima koja ga prikazuju u novom svjetlu - kao izvrsnu nutritivno bogatu hranu koja se po mnogim kriterijima može nazvati i ljekovitom.
Recept tjedna iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
Krumpir na grčki način
- 3 – 4 velika krumpira
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 režnja usitnjenog češnjaka
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- sok od 1/2 limuna
- 1/2 šalice feta sira narezanog na kockice
- 1/2 šalice maslina
- 1/2 šalice chery rajčicama
- 1/2 šalice krastavaca narezanog na kockice
- 1/4 šalice usitnjenog svježeg kopra
- sol, papar, origano, usitnjeni list peršina
Oguljeni i oprani krumpir narežemo na osmine rasporedimo uposudu za pečenje. Krumpir posolimo, operimo, dodamo origano i usitnjeni češnjak, na kraju zalijemo uljem. Peči u zagrijanoj pećnici na 180-190 °C 35 – 30 minuta. U međuvremenu pripemi umak od jogurta, limuna i peršina. Izvadimo krumpir iz pećnice i na njega rasporedimo feta sir, rajčice, krastavac i kopar. Na kraju prelijemo umakom.