Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Mnogi misle da je riječ o žitarici, no heljda botanički pripada zeljastom povrću, dok ju neki ubrajaju u voćku jer plod razvija iz cvijeta.
Izvrsna je hrana za srce i krvožilni sustav jer smanjuje rizik od krvarenja, pucanja kapilara i stvaranja ugrušaka, regulira kolesterol itd. Osim toga odlična je za koncentraciju i pamćenje, umanjuje posljedice stresa, depresiju. Ublažava i posljedice kemoterapije a ne sadrži gluten stoga je za alergičare idealan izbor!
Iz Eko kuharice Ljiljane Olujić donosimo 2 recepta:
OBROK-SALATA S HELJDOM
- 2 šalice heljde
- 4 šalice vode ili soka od kiselog kupusa
- 1 šalica celera narezanog na kockice
- prstohvat morske soli, malo papra
- 1 šalice narezanog mladog luka
- 1 šalica ocijeđenog kiselog kupusa
- listići peršina ili crvena rotkvica kao ukras
Heljdu operite i popržite u tavi nekoliko minuta na laganoj vatri.
U proključalu vodu stavite poprženu heljdu i prstohvat morske
soli. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Kada je
heljda gotova, procijedite je i premjestite u veliku zdjelu.
Promiješajte je da se ohladi i da se ne stvore grudice. Ako želite,
lagano parite celer oko minutu tako da postane hrskav ili ga
upotrijebite sirovog. Mladi luk, celer i kiseli kupus pomiješajte
dobro s heljdom kako bi se podjednako rasporedili. Sadržaj
zdjele ukrasite listićima peršina i nekoliko narezanih crvenih
rotkvica.
VARIVO OD HELJDE S GRAŠKOM
- 1 šalica heljde
- 2 šalice graška
- 100 g šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- sol, papar, začinsko bilje prema želji (peršin, bsiljak, origano)
Očišćenu i opranu heljdu kuhati s graškom, kosanim crvenim
lukom i na četvrtine 1narezanim šampinjonima (tijekom
kuhanja po potrebi dolijevati vodu). Začini prema želji. Varivo je
kuhano kada je heljda posve mekana. U zgotovljeno jelo dodati
malo bučinog ulja, te po želji dodati parmezan ili delikatesni
neaktivni kvasac (tzv. veganski parmezan).
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)