Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
Mnogi misle da je riječ o žitarici, no heljda botanički pripada zeljastom povrću, dok ju neki ubrajaju u voćku jer plod razvija iz cvijeta.
Izvrsna je hrana za srce i krvožilni sustav jer smanjuje rizik od krvarenja, pucanja kapilara i stvaranja ugrušaka, regulira kolesterol itd. Osim toga odlična je za koncentraciju i pamćenje, umanjuje posljedice stresa, depresiju. Ublažava i posljedice kemoterapije a ne sadrži gluten stoga je za alergičare idealan izbor!
Iz Eko kuharice Ljiljane Olujić donosimo 2 recepta:
OBROK-SALATA S HELJDOM
- 2 šalice heljde
- 4 šalice vode ili soka od kiselog kupusa
- 1 šalica celera narezanog na kockice
- prstohvat morske soli, malo papra
- 1 šalice narezanog mladog luka
- 1 šalica ocijeđenog kiselog kupusa
- listići peršina ili crvena rotkvica kao ukras
Heljdu operite i popržite u tavi nekoliko minuta na laganoj vatri.
U proključalu vodu stavite poprženu heljdu i prstohvat morske
soli. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Kada je
heljda gotova, procijedite je i premjestite u veliku zdjelu.
Promiješajte je da se ohladi i da se ne stvore grudice. Ako želite,
lagano parite celer oko minutu tako da postane hrskav ili ga
upotrijebite sirovog. Mladi luk, celer i kiseli kupus pomiješajte
dobro s heljdom kako bi se podjednako rasporedili. Sadržaj
zdjele ukrasite listićima peršina i nekoliko narezanih crvenih
rotkvica.
VARIVO OD HELJDE S GRAŠKOM
- 1 šalica heljde
- 2 šalice graška
- 100 g šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- sol, papar, začinsko bilje prema želji (peršin, bsiljak, origano)
Očišćenu i opranu heljdu kuhati s graškom, kosanim crvenim
lukom i na četvrtine 1narezanim šampinjonima (tijekom
kuhanja po potrebi dolijevati vodu). Začini prema želji. Varivo je
kuhano kada je heljda posve mekana. U zgotovljeno jelo dodati
malo bučinog ulja, te po želji dodati parmezan ili delikatesni
neaktivni kvasac (tzv. veganski parmezan).