Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
Još u drevnom Egiptu korištena je za kostobolje i reume, a Rimljani kao kupku, za liječenje gangrene, astme upale slezena itd. Sve do današnjih dana kada se itekako cijeni ljekovitost ove biljke. Ekolozima je nezamisliv ekološki uzgoj vrtova i voćnjaka bez koprive. Mladi listovi rado su viđeni i u loncu, a svježu ju možete pronaći i na našoj tržnici!
Donosimo 2 nova recepta iz Eko Kuharice Ljiljane Olujić:
JUHA S KOPRIVOM I RIŽOM
- 250-300 g mladih listova koprive
- 1 šalica riže
- 1 glavica crvenog luka
- 0,6 l povrtnog temeljca
- 2 žlice ulja
Koprivu dobro oprati, blanširati (ostaviti u vreloj vodi oko 2
minute, dok ne promijeni boju), pa ocijediti i ostaviti da se malo
ohladi. Ohlađene listove koprive sitno narezati, Na ulju pirjati
usitnjen luk i kratko pirjati, pa dodati rižu, koprivu i temeljac.
Kuhati dok riža ne postane mekana. Začiniti prema vlastitom
ukusu.
KRUMPIR S KOPRIVOM
- 500 g krumpira
- 500 g koprive
- oko 200 g poriluka
- ulje, sol, papar, peršinov listopad
Koprivu očistiti, oprati i blanširati. Kada se kopriva malo ohladi,
narezati je na sitne komade. Krumpir oguliti i narezati na
kockice. Tanko narezani poriluk kratko pirjati na ulju, pa dodati
krumpir, zaliti s 400 ml vode ili povrtnog temeljca, pa dodati
koprivu. Začiniti i kuhati dok krumpir ne postane mekan. Na
kraju obilno posipati usitnjenim peršinom.