Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Još u drevnom Egiptu korištena je za kostobolje i reume, a Rimljani kao kupku, za liječenje gangrene, astme upale slezena itd. Sve do današnjih dana kada se itekako cijeni ljekovitost ove biljke. Ekolozima je nezamisliv ekološki uzgoj vrtova i voćnjaka bez koprive. Mladi listovi rado su viđeni i u loncu, a svježu ju možete pronaći i na našoj tržnici!
Donosimo 2 nova recepta iz Eko Kuharice Ljiljane Olujić:
JUHA S KOPRIVOM I RIŽOM
- 250-300 g mladih listova koprive
- 1 šalica riže
- 1 glavica crvenog luka
- 0,6 l povrtnog temeljca
- 2 žlice ulja
Koprivu dobro oprati, blanširati (ostaviti u vreloj vodi oko 2
minute, dok ne promijeni boju), pa ocijediti i ostaviti da se malo
ohladi. Ohlađene listove koprive sitno narezati, Na ulju pirjati
usitnjen luk i kratko pirjati, pa dodati rižu, koprivu i temeljac.
Kuhati dok riža ne postane mekana. Začiniti prema vlastitom
ukusu.
KRUMPIR S KOPRIVOM
- 500 g krumpira
- 500 g koprive
- oko 200 g poriluka
- ulje, sol, papar, peršinov listopad
Koprivu očistiti, oprati i blanširati. Kada se kopriva malo ohladi,
narezati je na sitne komade. Krumpir oguliti i narezati na
kockice. Tanko narezani poriluk kratko pirjati na ulju, pa dodati
krumpir, zaliti s 400 ml vode ili povrtnog temeljca, pa dodati
koprivu. Začiniti i kuhati dok krumpir ne postane mekan. Na
kraju obilno posipati usitnjenim peršinom.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)