Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Svi znamo kako listovi koprive pale i žare, no njena prava priroda skriva nježnost, darežljiva je i iscjeljujuća...

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Još u drevnom Egiptu korištena je za kostobolje i reume, a Rimljani kao kupku, za liječenje gangrene, astme upale slezena itd. Sve do današnjih dana kada se itekako cijeni ljekovitost ove biljke. Ekolozima je nezamisliv ekološki uzgoj vrtova i voćnjaka bez koprive. Mladi listovi rado su viđeni i u loncu, a svježu ju možete pronaći i na našoj tržnici! 

Donosimo 2 nova recepta iz Eko Kuharice Ljiljane Olujić: 

JUHA S KOPRIVOM I RIŽOM

  • 250-300 g mladih listova koprive
  • 1 šalica riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 0,6 l povrtnog temeljca
  • 2 žlice ulja

Koprivu dobro oprati, blanširati (ostaviti u vreloj vodi oko 2
minute, dok ne promijeni boju), pa ocijediti i ostaviti da se malo
ohladi. Ohlađene listove koprive sitno narezati, Na ulju pirjati
usitnjen luk i kratko pirjati, pa dodati rižu, koprivu i temeljac.
Kuhati dok riža ne postane mekana. Začiniti prema vlastitom
ukusu.

 

KRUMPIR S KOPRIVOM

  • 500 g krumpira
  • 500 g koprive
  • oko 200 g poriluka
  • ulje, sol, papar, peršinov listopad


Koprivu očistiti, oprati i blanširati. Kada se kopriva malo ohladi,
narezati je na sitne komade. Krumpir oguliti i narezati na
kockice. Tanko narezani poriluk kratko pirjati na ulju, pa dodati
krumpir, zaliti s 400 ml vode ili povrtnog temeljca, pa dodati
koprivu. Začiniti i kuhati dok krumpir ne postane mekan. Na
kraju obilno posipati usitnjenim peršinom.

VEZANI ČLANCI