Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Ječam se uzgaja u svim klimatskim uvjetima, od Skandinavije do Afrike. Povezivali su ga s najboljim kruhom, negdje s najboljim pivom, negdje je bio najdragocjeniji izvor hrane - bio je hrana bogatih i siromašnih. 

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

I danas je ječam važna žitarica, no u najvećoj se mjeri koristi za dobivanje slada i u proizvodnji alkoholnih pića. Ugled mu je sve veći otkad je otkriveno da je ječam izvor beta glukana - čudesan polisaharid koji tvori prehrambena vlakna, a ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje našeg organizma jer čuva srce, regulira razinu kolesterola i šećera u krvi, daje nam snagu i čuva vitkost.. 

Donosimo vam nova dva recepta Ljiljane Olujić iz Eko kuharice: 

 

JUHA S JEČMOM A LA PTISANE

  • 1 šalica ječma
  • 6 šalica vode
  • 1 komora
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 2 glavice luka
  • začinsko bilje: bosiljak, origano, timijan
    sol, papar

Recept za ovu juhu inspiriran je receptom za ječmenu vodu,
odnosno jednostavnu ljekovitu juhu od ječma koja je bila
popularna u antičkoj Grčkoj.
Očišćeni i oprani ječam ostavi se preko noći potopljen u vodi.
Sutradan se ispere i kuha na jakoj vatri (omjer vode i ječma 6:1).
Kada je ječam gotovo skuhan, doda se usitnjeno povrće (luk,
komorač, mrkva, celer). Kada je i povrće skuhano, u juhu se
dodaje sol i papar, te ostalo začinsko bilje.

JEČMENA KAŠA SA SUHIM VOĆEM

  • 250 g ječma
  • 150 g suhog voća (grožđica, suhih šljiva, suhih marelica i sl)

Ječam oprati, preliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
Sutradan ječam skuhati, ocijediti i dodati mu oprano i usitnjeno
suho voće. Kuhati par minuta na laganoj vatri da kaša upije
voćne sokove. Može se jesti i toplo i hladno.

 

VEZANI ČLANCI