Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
I danas je ječam važna žitarica, no u najvećoj se mjeri koristi za dobivanje slada i u proizvodnji alkoholnih pića. Ugled mu je sve veći otkad je otkriveno da je ječam izvor beta glukana - čudesan polisaharid koji tvori prehrambena vlakna, a ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje našeg organizma jer čuva srce, regulira razinu kolesterola i šećera u krvi, daje nam snagu i čuva vitkost..
Donosimo vam nova dva recepta Ljiljane Olujić iz Eko kuharice:
JUHA S JEČMOM A LA PTISANE
- 1 šalica ječma
- 6 šalica vode
- 1 komora
- 2 mrkve
- 1 celer
- 2 glavice luka
- začinsko bilje: bosiljak, origano, timijan
sol, papar
Recept za ovu juhu inspiriran je receptom za ječmenu vodu,
odnosno jednostavnu ljekovitu juhu od ječma koja je bila
popularna u antičkoj Grčkoj.
Očišćeni i oprani ječam ostavi se preko noći potopljen u vodi.
Sutradan se ispere i kuha na jakoj vatri (omjer vode i ječma 6:1).
Kada je ječam gotovo skuhan, doda se usitnjeno povrće (luk,
komorač, mrkva, celer). Kada je i povrće skuhano, u juhu se
dodaje sol i papar, te ostalo začinsko bilje.
JEČMENA KAŠA SA SUHIM VOĆEM
- 250 g ječma
- 150 g suhog voća (grožđica, suhih šljiva, suhih marelica i sl)
Ječam oprati, preliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
Sutradan ječam skuhati, ocijediti i dodati mu oprano i usitnjeno
suho voće. Kuhati par minuta na laganoj vatri da kaša upije
voćne sokove. Može se jesti i toplo i hladno.