Zob - hrana za mentalni fitness

Stoljećima je poznata ljekovitost zoba a nedavno i znanstveno je potvrđena njena ljekovitost. Osim antioksidativnog, antikancerogenog i protuupalnog djelovanja, zadnja istraživanja potvrđuju važnost zoba u mentalnom zdravlju: podrška kod stresa, depresije i anksioznosti.
Ovaj tjedan iz Eko kuharice Ljiljane Olujić donosimo 2 recepta:
JUHA OD ZOBENIH PAHULJICA
- 3 jušne žlice zobenih pahuljica
- polovica glavice crvenog luka jedan manji korijen celera
- 3 žlice ulja
- 2 žlice sojinog mlijeka
Na ulju pirjati sitno narezan luk, dodati naribani celer, pa nakon kraceg pirjanja zaliti vodom. Pred kraj kuhanja dodati zobene pahuljice.
Gotovu juhu začiniti sojinim mlijekom.
ZAPEČENA ZOB S LEĆOM
- 1 šalica zobi
- 1 šalica leće
- ½ šalice sitno kosanog crvenog luka
- ¼ šalice mljevenih oraha
- sol, peršin, bosiljak, mažuran
Zob, luk i leću nalijte s 5 šalica vode, dodajte sol i mažuran i kuhajte sve dok voda gotovo ne ispari, odnosno dok zob i leća
potpuno ne omekšaju. Dodajte orahe i začinsko bilje, smjesu prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 30 minuta na 200 °C.
Dobar tek!
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
