Jagoda - slatka vladarica svibnja
Ljekovitost jagode je neupitna od davnina - stručnjaci kažu kako pomaže smanjiti rizik od artritisa, gihta, nekih oblika karcinoma, jača imunitet, čuva zdravlje očiju, izbrsna je hrana za mozak i
živčani sustav, pomaže kod bolesti krvožilnog sustava.
Donosimo 3 recepta s jagodama iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
JUHA OD JAGODA I KRASTAVACA
- 500g jagoda
- 200g krastavac
Usitniti jagode i krastavac u blenderu (bit će to prava gusta
juha), poslužiti s nekoliko kapi limuna. Jednostano, neobično i
osvježavajuće.
JAGODE U ČOKOLADI S LJEŠNJACIMA
- 150g tamne čokolade
- 500g svježih jagoda
- 50g mljevenog preženog lješnjaka ( oraha ili badema)
Otopiti čokoladu. Oprane i osušene jagode umakati u čokoladu i
mljeveni lješnjak. Staviti u hladnjak na oko 10 min da se umak
stegne.
FRAPE S JAGODAMA
- 125ml nezaslađenog soka od ananasa
- oko 200ml jogurta
- 250g svježih jagoda
- 1 čajna žličica smeđeg šećera ili meda
Sve navedene sastojke miksati na srednjoj brzini dok frape ne
postane gust i kremast. Ukusno i niskokalorično.