Accessibility
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Gluten free, super namirnica bogata magnezijem.
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Proso je jedna od najstarijih kultura koja je bila jedna od osnovnih žitarica, s vremenom nestaje s jelovnika u Europi i postaje sinonim za hranu ptica. No otkrivanjem novih vrijednosti proso postaje omiljena i ukusna gluten free hrana. Visok sadržaj magnezija koji je nužan za zdravlje srca, živaca i mišića pomiče ga na vrh ljestvice super namirnica. Može se pripremati na stotine načina, brzo se kuha a izvrsno pristaje i slatkim i slanim jelima. 

Donosimo vam 2 recepta s prosom iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:

 

KREM JUHA OD PROSA I POVRĆA

  • ½ šalice prosa
  • ½ šalice graška
  • ½ šalice mrkve narezane na kolutiće
  • 1 šalica cvjetače usitnjene na cvjetiće
  • ¼ šalice celera rezanog na kockice
  • ¼ šalice korijena peršina rezanog na kockice
  • ¼ šalice sitno rezanog crvenog luka
  • sol, lovorov list, peršin

Proso zajedno s povrćem kuhati u 3 l vode otklopljeno sve dok
se količina vode ne prepolovi i povrće omekša. Zgotovljenu juhu
miksati i prije posluživanja posipati sitno sjeckanim peršinom.


SARMICE U BLITVI NADJEVENE PROSOM

  • 800 g blitve
  • 0,5 l vode i malo soli

    Za nadjev:
  • 250 g prosa
  • 1 šalica usitnjenog začinskog bilja (peršin, mladi luk, majčina
    dušica, mažuran)
  • 0,5 l vode
  • 4 jušne žlice zobenih pahuljica
  • sol i papar


Oprati proso, preliti ga vodom i ostaviti ga natopljenog preko noći. Sutradan ga kratko prokuhati u vodi koju začinite prema vlastitom ukusu (uz sol i papar, možete dodati lovor, bijeli luk, peršin i dr). Ostaviti prokuhani i ocijeđeni proso da stoji na toplom oko 15 minuta. U međuvremenu operite i očistiti blitvu. List po list blitve preliti vrelom vodom i ostaviti da se cijedi. U proso umiješati zobene pahuljice i začinsko bilje. Dva do tri lista blitve položiti jedan na drugi, stavljati nadjev od prosa i pažljivo smotati sarmice. Sarmice gusto složiti jednu do druge u vatrostalnu posudu, preliti ih s malo vode, poklopiti i kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Sarmice će biti ukusnije ako ih prije posluživanja prelijete maslinovim uljem.

VEZANI ČLANCI