Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso je jedna od najstarijih kultura koja je bila jedna od osnovnih žitarica, s vremenom nestaje s jelovnika u Europi i postaje sinonim za hranu ptica. No otkrivanjem novih vrijednosti proso postaje omiljena i ukusna gluten free hrana. Visok sadržaj magnezija koji je nužan za zdravlje srca, živaca i mišića pomiče ga na vrh ljestvice super namirnica. Može se pripremati na stotine načina, brzo se kuha a izvrsno pristaje i slatkim i slanim jelima.
Donosimo vam 2 recepta s prosom iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
KREM JUHA OD PROSA I POVRĆA
- ½ šalice prosa
- ½ šalice graška
- ½ šalice mrkve narezane na kolutiće
- 1 šalica cvjetače usitnjene na cvjetiće
- ¼ šalice celera rezanog na kockice
- ¼ šalice korijena peršina rezanog na kockice
- ¼ šalice sitno rezanog crvenog luka
- sol, lovorov list, peršin
Proso zajedno s povrćem kuhati u 3 l vode otklopljeno sve dok
se količina vode ne prepolovi i povrće omekša. Zgotovljenu juhu
miksati i prije posluživanja posipati sitno sjeckanim peršinom.
SARMICE U BLITVI NADJEVENE PROSOM
- 800 g blitve
- 0,5 l vode i malo soli
Za nadjev: - 250 g prosa
- 1 šalica usitnjenog začinskog bilja (peršin, mladi luk, majčina
dušica, mažuran) - 0,5 l vode
- 4 jušne žlice zobenih pahuljica
- sol i papar
Oprati proso, preliti ga vodom i ostaviti ga natopljenog preko noći. Sutradan ga kratko prokuhati u vodi koju začinite prema vlastitom ukusu (uz sol i papar, možete dodati lovor, bijeli luk, peršin i dr). Ostaviti prokuhani i ocijeđeni proso da stoji na toplom oko 15 minuta. U međuvremenu operite i očistiti blitvu. List po list blitve preliti vrelom vodom i ostaviti da se cijedi. U proso umiješati zobene pahuljice i začinsko bilje. Dva do tri lista blitve položiti jedan na drugi, stavljati nadjev od prosa i pažljivo smotati sarmice. Sarmice gusto složiti jednu do druge u vatrostalnu posudu, preliti ih s malo vode, poklopiti i kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Sarmice će biti ukusnije ako ih prije posluživanja prelijete maslinovim uljem.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)