Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
Proso je jedna od najstarijih kultura koja je bila jedna od osnovnih žitarica, s vremenom nestaje s jelovnika u Europi i postaje sinonim za hranu ptica. No otkrivanjem novih vrijednosti proso postaje omiljena i ukusna gluten free hrana. Visok sadržaj magnezija koji je nužan za zdravlje srca, živaca i mišića pomiče ga na vrh ljestvice super namirnica. Može se pripremati na stotine načina, brzo se kuha a izvrsno pristaje i slatkim i slanim jelima.
Donosimo vam 2 recepta s prosom iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
KREM JUHA OD PROSA I POVRĆA
- ½ šalice prosa
- ½ šalice graška
- ½ šalice mrkve narezane na kolutiće
- 1 šalica cvjetače usitnjene na cvjetiće
- ¼ šalice celera rezanog na kockice
- ¼ šalice korijena peršina rezanog na kockice
- ¼ šalice sitno rezanog crvenog luka
- sol, lovorov list, peršin
Proso zajedno s povrćem kuhati u 3 l vode otklopljeno sve dok
se količina vode ne prepolovi i povrće omekša. Zgotovljenu juhu
miksati i prije posluživanja posipati sitno sjeckanim peršinom.
SARMICE U BLITVI NADJEVENE PROSOM
- 800 g blitve
- 0,5 l vode i malo soli
Za nadjev: - 250 g prosa
- 1 šalica usitnjenog začinskog bilja (peršin, mladi luk, majčina
dušica, mažuran) - 0,5 l vode
- 4 jušne žlice zobenih pahuljica
- sol i papar
Oprati proso, preliti ga vodom i ostaviti ga natopljenog preko noći. Sutradan ga kratko prokuhati u vodi koju začinite prema vlastitom ukusu (uz sol i papar, možete dodati lovor, bijeli luk, peršin i dr). Ostaviti prokuhani i ocijeđeni proso da stoji na toplom oko 15 minuta. U međuvremenu operite i očistiti blitvu. List po list blitve preliti vrelom vodom i ostaviti da se cijedi. U proso umiješati zobene pahuljice i začinsko bilje. Dva do tri lista blitve položiti jedan na drugi, stavljati nadjev od prosa i pažljivo smotati sarmice. Sarmice gusto složiti jednu do druge u vatrostalnu posudu, preliti ih s malo vode, poklopiti i kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Sarmice će biti ukusnije ako ih prije posluživanja prelijete maslinovim uljem.