Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Tikvice štite vid, zahvaljujući visokom udjelu kalija održava ravnotežu tjelesnih tekućina, regulira krvni tlak i na taj način čuva zdravlje srca. Tikvice sadrže obilje vitamina C i A, a osim
kalija značajan je udio i fosfora, magnezija i željeza. Uz visok sadržaj vode dobar su izvor biljnih vlakana, a želite li se riješiti viška kilograma, uvrstite ih u svoju dijetu jer 100g tikvica sadrži svega 11 kalorija.
Omiljena su kulinarska namirnica, a mi vam donosimo 2 nova recepta iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
JUHA OD TIKVICA I GRAHA
1 mala tikvica
15 dag kuhanog graha
1 glavica crvenog luka 2 žlice ulja
sol, papar
1⁄2 šalice zobenog ili običnog vrhnja
8 dag tankih rezanaca
Tikvica se oguli i kuha u slanoj vodi da postane mekana. Voda
se ocijedi, a tikvica zgnječi, pomiješa sa zgnječenim kuhanim
grahom i zalije vodom u kojoj se tikvica kuhala.
U međuvremenu se kosani crveni luk prži na ulju, doda u juhu,
sve se zgusne zobenim ili kiselim vrhnjem, te se ukuhaju tanki
rezanci.
KUHANE MLADE TIKVICE
1 kg mladih tikvica,
2 dcl ulja,
2 češnja bijelog luka
1 žlica kosanog peršina,
papar
sol
Očišćene i oprane tikvice narezati na srednje velike komade i
kuhati u slanoj vodi. Za to vrijeme iskosti češnjak i pirjajti ga na
slaboj vatri na ulju. Dodati peršin, pirjati 30-tak sekundi.
Kuhane tikvice ocijediti i umiješajti ih u smjesu od ulja,
češnjaka i peršina. Tikvice popapriti i prema ukusu dodati malo
octa ili limunova soka.
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
