Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Za ljekovite pripravke najviše se koriste cvjetovi bazge - osobito se upotrebljava kao sredstvo za jače znojenje. Primjenjuje se
kod prehlade, gripe, hunjavice, kašlja, upale pluća i sl. Čaj od cvjetova
bazge u narodu se koristi kao lijek i kod glavobolje, upale uha, krajnika,
bolova u nogama i dr. Primjena ploda u narodnoj je medicini slična
kao i korištenje cvijeta.
Donosimo vam 2 vrlo zanimljiva recepta Ljiljane Olujić iz Eko kuharice:
PRŽENI CVJETOVI BAZGE
- 16 bazgovih cvjetova
- 300 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 2 jaja
- sol
- 1 žlica ruma ili octa
- ulje za prženje
- šećer za posipanje
Pripremite gusto lijevano tijesto od brašna, mlijeka, žutanjaka i malo
soli. Ostavite da malo odstoji, a zatim umiješajte rum i snijeg od
bjelanjaka. U tako pripremljeno tijesto umačite cvijet po cvijet i pržite
na ulju (cvjetove prije upotrebe operite i osušite). Isprženi bazgov
cvijet pošećerite i poslužite s kompotom.
VINO OD CVJETOVA BAZGE
- 5 velikih cvjetova bazge
- 5 litara vode
- 100 g prženog šećera
- 500 g šećera
- 100 ml jabučnog octa
- 1 limun
Očišćene cvjetove bazge zajedno sa šećerom, octom i narezanim
limunom dodati u 5 l hladne vode (staviti u veliku staklenu,
emajliranu ili plastičnu posudu). Dobro promiješati. Ostaviti na
svijetlom i toplom mjestu (ne izlagati prejakom suncu) 4-5 dana.
Barem 2 puta dnevno promiješati. Nakon toga procijediti i uliti u
manje staklene boce (najbolje 0,5 l), zatvoriti i spremiti na hladno i
tamno mjesto, te ostaviti boce u uspravnom položaju. Nakon 6 tjedana
vino je spremno za konzumiranje.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)