Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Bazgu možemo pronaći na putevima, puteljcima i dvorištima. Njen miris prepoznajemo iz daleka, a o ljekovitosti znamo još iz davnih vremena. 

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Za ljekovite pripravke najviše se koriste cvjetovi bazge - osobito se upotrebljava kao sredstvo za jače znojenje. Primjenjuje se
kod prehlade, gripe, hunjavice, kašlja, upale pluća i sl. Čaj od cvjetova
bazge u narodu se koristi kao lijek i kod glavobolje, upale uha, krajnika,
bolova u nogama i dr. Primjena ploda u narodnoj je medicini slična
kao i korištenje cvijeta.

Donosimo vam 2 vrlo zanimljiva recepta Ljiljane Olujić iz Eko kuharice: 

PRŽENI CVJETOVI BAZGE

  • 16 bazgovih cvjetova
  • 300 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • 1 žlica ruma ili octa
  • ulje za prženje
  • šećer za posipanje


Pripremite gusto lijevano tijesto od brašna, mlijeka, žutanjaka i malo
soli. Ostavite da malo odstoji, a zatim umiješajte rum i snijeg od
bjelanjaka. U tako pripremljeno tijesto umačite cvijet po cvijet i pržite
na ulju (cvjetove prije upotrebe operite i osušite). Isprženi bazgov
cvijet pošećerite i poslužite s kompotom.

 


VINO OD CVJETOVA BAZGE

  • 5 velikih cvjetova bazge
  • 5 litara vode
  • 100 g prženog šećera
  • 500 g šećera
  • 100 ml jabučnog octa
  • 1 limun


Očišćene cvjetove bazge zajedno sa šećerom, octom i narezanim
limunom dodati u 5 l hladne vode (staviti u veliku staklenu,
emajliranu ili plastičnu posudu). Dobro promiješati. Ostaviti na
svijetlom i toplom mjestu (ne izlagati prejakom suncu) 4-5 dana.
Barem 2 puta dnevno promiješati. Nakon toga procijediti i uliti u
manje staklene boce (najbolje 0,5 l), zatvoriti i spremiti na hladno i
tamno mjesto, te ostaviti boce u uspravnom položaju. Nakon 6 tjedana
vino je spremno za konzumiranje.

VEZANI ČLANCI