Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
Za ljekovite pripravke najviše se koriste cvjetovi bazge - osobito se upotrebljava kao sredstvo za jače znojenje. Primjenjuje se
kod prehlade, gripe, hunjavice, kašlja, upale pluća i sl. Čaj od cvjetova
bazge u narodu se koristi kao lijek i kod glavobolje, upale uha, krajnika,
bolova u nogama i dr. Primjena ploda u narodnoj je medicini slična
kao i korištenje cvijeta.
Donosimo vam 2 vrlo zanimljiva recepta Ljiljane Olujić iz Eko kuharice:
PRŽENI CVJETOVI BAZGE
- 16 bazgovih cvjetova
- 300 g brašna
- 400 ml mlijeka
- 2 jaja
- sol
- 1 žlica ruma ili octa
- ulje za prženje
- šećer za posipanje
Pripremite gusto lijevano tijesto od brašna, mlijeka, žutanjaka i malo
soli. Ostavite da malo odstoji, a zatim umiješajte rum i snijeg od
bjelanjaka. U tako pripremljeno tijesto umačite cvijet po cvijet i pržite
na ulju (cvjetove prije upotrebe operite i osušite). Isprženi bazgov
cvijet pošećerite i poslužite s kompotom.
VINO OD CVJETOVA BAZGE
- 5 velikih cvjetova bazge
- 5 litara vode
- 100 g prženog šećera
- 500 g šećera
- 100 ml jabučnog octa
- 1 limun
Očišćene cvjetove bazge zajedno sa šećerom, octom i narezanim
limunom dodati u 5 l hladne vode (staviti u veliku staklenu,
emajliranu ili plastičnu posudu). Dobro promiješati. Ostaviti na
svijetlom i toplom mjestu (ne izlagati prejakom suncu) 4-5 dana.
Barem 2 puta dnevno promiješati. Nakon toga procijediti i uliti u
manje staklene boce (najbolje 0,5 l), zatvoriti i spremiti na hladno i
tamno mjesto, te ostaviti boce u uspravnom položaju. Nakon 6 tjedana
vino je spremno za konzumiranje.