Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
Osim što je odlična za skidanje kila, blitva sadrži vitamine B, C i K, beta karoten, magnezij, željezo, kalij, kalcij, bioaktive tvari (primjerice lutein i zeaksantin koji štite oči, kvercentin koji smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma). Dobra je za zdravlje očiju, srca, kostiju, mozga, osnažuje i podržava kognitivne sposobnosti, podiže
imunitet, snižava krvni tlak, pomaže kod problema s osteoporozom, pomaže kod pretilosti i dijabetesa. Što čekamo? Skočimo na recepte!
Ljiljana Olujić vam u Eko kuharici donosi 2 recepta s blitvom:
SALATA OD BLITVE S MRKVOM I ŠAMPINJONIMA
- 100 g svježe blitve
- 4 svježe mrkve
- 100 g svježih šampinjona
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- češnjak u prahu, sol, papar i po želji mljeveni ružmarin
Blitvu očistiti i prokuhati 5 min u slanoj vodi, dobro ocijediti i
izrezati na rezance. Svježu mrkvu očistiti i tanko narezati na
kolutiće. Šampinjone očistiti i prokuhati 5 min, ohladiti i izrezati na listiće. Sve sastojke promiješati i dodati začine.
Poslužiti hladno.
SLANI MUFFINI S BLITVOM
- 1 vezica blitve
- 200 ml jogurta
- 100 g svježeg sira
- 100 ml ulja
- 150 g kukuruzne krupice
- 150 g kukuruznog brašna
- prašak za pecivo i malo soli
Blitvu očistiti, oprati i sitno narezati. Pomiješati sve sasojke i
formirati tijesto (treba biti glatko i relativno rijetko). Tijesto
rasporediti u kalupe za muffine. Peći na 200°C 20-tak minuta.