Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
Srijemuš se može uzgojiti i u vrtovima, a inače se nalazi na obroncima brda i u šumama u nizini. Bere se rano u proljeće i tijekom travnja dok se ne pojave njegovi cvjetovi. Pomaže kod alergija, prehlada i oslabljenog imuniteta. Ukusan je i aromatičan a može biti dio običnih i neobičnih obroka.
Recept vam donosi Ljiljana Olujić u Eko kuharici.
NAMAZ S DIVLJIM MEDVJEĐIM LUKOM
- 50 g svježeg medvjeđeg luka
- 1 šalica sjemenki suncokreta (ili oraha)
- 1 žlica limunovog soka
- 2-3 žlice hladno prešanog ulja suncokreta (ili maslinovog ulja)
- sol, papar
Oprani i usitnjeni medvjeđi luk zajedno s ostalim sastojcima
ubaciti u blender i miksati dok ne dobijemo kremastu teksturu.
KRUMPIR S DIVLJIM MEDVJEĐIM LUKOM
- 600 krumpira
- 50-100 g divljeg medvjeđeg luka
- 1 glavica crvenog luka
- 1-2 žlice ulja
- sol, papar, začinsko bilje po ukusu
Krumpir očistiti, oguliti, narezati na kriške, posoliti, popapriti i
dodati suho začinsko bilje po želji (list peršina, origano, timijan,
bosiljak). Crveni luk narezati na kolute. Divlji medvjeđi luk
oprati, očistiti i usitniti, tu mješavinu rasporediti (umiješati) po
krumpiru. Sve preliti ulje. Peči u pećnici na 220 ° C pokriveno
folijom. Pred kraj pečenja foliju ukloniti i kratko peči.