Udruga Hrvatskih tržnica ( UHT ) u vremenu od 24. - 26.listopada 2024. u suradnji s Gradskom tržnicom Osijek organizira i poziva vas na Prvu konferenciju o tržnicama! Doprinos hrane s tržnica zdravlju građana i razvoju lokalne proizvodnje hrane.
O događajuProgram
Udruga hrvatskih tržnica u suradnji s
Tržnicom d.o.o. Osijek organizira
prvu konferenciju o hrvatskim
tržnicama naziva “Doprinos hrane s
tržnica zdravlju građana i razvoju
lokalne proizvodnje hrane” koja će se
održati od 24. do 26. listopada 2024.
godine u Osijeku.
Konferencija se održava u sklopu
provedbe EU projekta “Citizens &
Communities for European Right to
quality and local Food /Građani i
zajednice za europsko pravo na
kvalitetnu i lokalnu hranu - CICERO”.
24.10.2024. (četvrtak)
Manifestacija “Tržnica – lokalno,
svježe i zdravo”
25.10.2024. (petak)
Interaktivna radionica “Lokalna
hrana za lokalne zajednice”
26.10.2024. (subota)
Posjet jednom baranjskom OPG-u
24.10. Četvrtak
Lokacija: Glavna tržnica, Trg Ljudevita Gaja 5, 31000 Osijek
10.00 Otvaranje konferencije
• Otvaranje manifestacije
• Uvod u konferenciju
• Pozdravi prisutnih gostiju
• Predstavljanje projekta CICERO i konferencije u Osijeku
11.00 interaktivna radionica
“Zdravlje i hrana s tržnica”
• Priprema i degustacija hladno prešanih zelenih sokova i smoothie-a od
domaćeg sezonskog povrća s tržnica
Predstava tradicionalne glazbe i plesova – Tamburaški sastav Žeteoci i Udruga
Šokačka grana Osijek
Zajednički objed – za sve sudionike priprema lokalnu hranu svima znana
Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje
25.10. Petak
Lokacija: Ekonomski fakultet u Osijeku, Trg Ljudevita Gaja 7, 31000, Osijek
09.30 Uvodno
o tržnicama u Hrvatskoj i pozdravi gostiju
09.45 Predstavljanje projekata UHT-a, CST i DHT
10.00 Doprinos tržnica zdravlju građana
10.15 Tržnica kao izravni kanal prodaja s OPG-a
10.30 Primjeri dobre prakse:
• Tržnica u Osijeku
• Tržnica u Sisku
• Tržnica u Koprivnici
• Tržnica u Dubrovniku
11.30 Stanka za kavu
11.45 Primjer dobre prakse prodaje na tržnicama
OPG Vladimir Vranješ
12.00 Rasprava
12.45 Zaključak
13.30 Kušanje lokalnih proizvoda
26.10. Subota
10.00 Posjet OPG-u Orlov put
Nešto o konferenciji i projektu CICERO
Projekt CICERO (Građani i zajednice za europsko pravo na kvalitetnu i lokalnu hranu ) provodi
se u sklopu EU programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and
Values programme, (CERV) , a partneri u njegovoj provedbi su:
• Fondazione Campagna Amica, Rim (Italija)
• Stichting Rotterdamse Oogst, Rotterdam (Nizozemska)
• Fundacja Targ Pietruszkowy, Krakow (Poljska)
• Grønt Marked, Kopenhagen (Danska)
• Udruga hrvatskih tržnica, Zagreb (Hrvatska).
Poljoprivreda je uslijed globalizacije, pristupu svjetskim slobodnim tržištima i unapređenju
industrijskih procesa postala gospodarski sektor koji često favorizira proizvodnju velikih
razmjera te uvoz i izvoz proizvoda na svjetskoj razini.Takva industrijska proizvodnja hrane
postala je jedan od većih doprinositelja zagađenju okoliša, uzrokujući nesigurnost u opskrbi
hranom te nejednakosti u potrošnji i proizvodnji hrane kod građana i poljoprivrednika. Danas
građani sve teže plaćaju skupo proizvedenu hranu, a u isto vrijeme poljoprivrednici ostvaruju
malu zaradu koja ne osigurava dostojanstveni život.
Iz tih razloga postoji potreba za prijelazom prehrambenog sustava prema održivijim modelima
proizvodnje hrane. Ovaj prijelaz je ostvariv kroz učinkovito upravljanje u sektorima politika i
aktivnog sudjelovanja građana, poljoprivrednika i drugih dionika kao zupčanika životnog ciklusa
proizvodnje hrane. Spremnost i sposobnost svih, od poljoprivrednika do potrošača, da
prilagode svakodnevne prakse i navike novim potrebama ključna je za pozitivan pomak u
primjeni održivih modela prehrambenog sustava.
Naš projekt ima za cilj biti pokretač osvještenije i osnažujuće potrošnje hrane lokalnog porijekla
kroz aktivno sudjelovanje građana kao potrošača na tržnicama. Tržnice tako podržavaju lokalne
poljoprivrednike, a posebno one koji se koriste ekološki prihvatljivim praksama te omogućuju
građanima dostupnost svježoj lokalno uzgojenoj hrani, a poljoprivrednicima dostojanstveni
prihod. To će doprinijeti jačanju sigurnosti i dostupnosti hrane u Hrvatskoj i EU.
Ovaj cilj se nastoji postići kroz organizaciju 5 događaja u Italiji, Hrvatskoj, Nizozemskoj, Danskoj
i Poljskoj, a koji će aktivno uključiti građane i lokalne poljoprivrednike u interaktivne aktivnosti
koje se provode na simboličnim mjestima kao što su naše lokalne tržnice.
Molimo Vas da svojim prisustvom uveličate ovu konferenciju i tako date
doprinos značaju i razvoju tržnica odnosno održivosti proizvodnje lokalne,
svježe i zdrave hrane u Hrvatskoj kao održivom modelu opskrbe građana
hranom.
Financira EU. Izraženi stavovi i mišljenja pripadaju samo
autorima i ne odražavaju nužno stavove Europske unije
ili CERV programa, koji se ne mogu smatrati
odgovornima za njih.