Borovnica - rijetko viđen ali poželjan gost tržnice!
Sezona borovnica u nas kratko traje, ali budući da i zamrznuta ne gubi mnogo od svoje prehrambene
vrijednosti možemo je konzumirati tijekom cijele godine.
Borovnice pune su antocijana, resveratrola, vitamina C, K, B6, kalija, magnezija i kalcija.
Redovito konzumiranje borovnice podržava zdravlje kostiju i kože, te ublažava i
zaustavlja upalne procese, snižava krvni tlak, korisna je dijabetičarima (regulira razinu šećera u krvi), štiti i jača srce (smanjuje rizik od srčanog udara), a novije znnstvene studije upućuju kako može biti pomoć kod nekih oblika karcinoma (usporava i zaustavlja rast malignih stanica), a povrh svega izvrsna je za mentalno zdravlje.
Donosimo vam 2 ljetna recepta s borovnicama iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
AROMATIČNI OCAT OD BOROVNICA
1 šalica borovnica
1/3 šalice crvenog vinskog octa
2 žlice senfa
1 žlica meda
1 žličica soli
1⁄2 šalice maslinovog ulja
Sve sastojke dobro miksati u blenderu.
OSVJEŽAVAJUĆA VOĆNO-POVRTNA SALATA
1 šalica borovnica
1 krastavac narezan na kockice
1⁄2 šalice mandarine ili naranče
1 šalica na rezance narezane zelene salate (najbolje tzv. kristalke)
2-3 žlice sjemenki suncokreta
aromatični ocat od borovnice za preljev
Sve sastojke dobro promiješati, začiniti aromatičnim octom od
borovnice.
VEDRI BLUES SMOOTHIE
1⁄4 šalice borovnica (mogu biti zanrznute)
1⁄4 avokada
1⁄2 banane
1⁄4 šalice sitnih zobenih pahuljica
1⁄4 šalice biljnog mlijeka ili običnog jogurta
po potrebi dodati vodu (ovisno o željenoj gustoći)
Avokado očistiti, pa sve sastojke ubaciti u blender i miksati. Po
želji dodati kocke leda.