Breskva - prava biljna ljekarna u malom
![Breskva - prava biljna ljekarna u malom](/uploads/images/recepie/image/33/medium_31ee48e0-efe5-4215-995f-ac08e9c52976.jpg)
Breskva je bogata kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem,sumporom, klorom, natrijem, željezom, bakrom i cinkom. Od vitamina – u breskvi ima karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5 i B6 te vitamina C. Čaj od listova i cvjetova (samo od ekološke breskve) u narodnoj se medicini koristi za smirenje i čišćenje organizma, ali i kod grčeva u želucu i crijevima. Od svježih se plodova priprema sok koji umiruje, otklanja umor i osvježava, a pomaže i kod bolesti jetre. Uvarak od listova i cvjetova koristi se kao oblog za ublažavanje reumatskih bolesti. Iz sjemenki breskve dobiva se hladno prešano ulje poznato i kao "francusko bademovo ulje", koje ima široku primjenu u kozmetici i fitoterapiji.
Danas donosimo 2 recepta s breskvama uz dodatni recept za masku za lice iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
KOLAČ S BRESKVAMA I ŽITNIM PAHULJICAMA
- 2 šalice ječmenih (ili zobenih) pahuljica
- 700 g svježih bresaka ili bresaka iz kompota
- 1⁄2 šalice grožđica
- 1⁄4 šalice sjeckanih oraha
- 2 šalice soka od jabuka ili sok iz kompota od bresaka
- malo soli i vanilije prema ukusu
Dobro promiješati pahuljice, grožđice, orahe i sok (sve blago posoliti) i staviti u vatrostalnu posudu. Odozgo složiti breskve, pa peći 45 minuta na 180°C.
NADJEVENE PEČENE BRESKVE
- 6 velikih bresaka
- 100 g mljevenih badema ili oraha
- 12 cijelih badema ili oraha
- 100 g meda ili javorovog sirupa ili sirupa od datulja
- 30 dag šećera
- sok od pola limuna
- malo ruma
U zdjeli pomiješamo mljevene bademe, med, šećer, limun i rum. Breskve operemo, prepolovimo, izvadimo koštice, te ih rasporedimo u vatrostalnu posudu s otvorom prema gore. U breskve složimo nadjev. Pečemo 15-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Na kraku breskve ukrasimo cijelim bademima.
ZA SJAJNU I ELASTIČNU KOŽU
Ogulite breskvu i odstranite joj košticu, pa je usitnite na nekoliko komada i s dodatkom pola žlice maslinova ulja dobro obradite u mikseru ili blenderu. Pripremljenu masku nanesite na lice i vrat i ostavite 20 minuta. Nakon toga vatom skinite masku i pustite da se lice i vrat osuše. Ta će maska vašem licu i vratu dati željenu mekoću i svježinu. Ponavljajte po potrebi, tretirajući tom maskom lice i vrat sedam dana uzastopno.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)