Breskva - prava biljna ljekarna u malom

Breskva je bogata kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem,sumporom, klorom, natrijem, željezom, bakrom i cinkom. Od vitamina – u breskvi ima karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, B5 i B6 te vitamina C. Čaj od listova i cvjetova (samo od ekološke breskve) u narodnoj se medicini koristi za smirenje i čišćenje organizma, ali i kod grčeva u želucu i crijevima. Od svježih se plodova priprema sok koji umiruje, otklanja umor i osvježava, a pomaže i kod bolesti jetre. Uvarak od listova i cvjetova koristi se kao oblog za ublažavanje reumatskih bolesti. Iz sjemenki breskve dobiva se hladno prešano ulje poznato i kao "francusko bademovo ulje", koje ima široku primjenu u kozmetici i fitoterapiji.
Danas donosimo 2 recepta s breskvama uz dodatni recept za masku za lice iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
KOLAČ S BRESKVAMA I ŽITNIM PAHULJICAMA
- 2 šalice ječmenih (ili zobenih) pahuljica
- 700 g svježih bresaka ili bresaka iz kompota
- 1⁄2 šalice grožđica
- 1⁄4 šalice sjeckanih oraha
- 2 šalice soka od jabuka ili sok iz kompota od bresaka
- malo soli i vanilije prema ukusu
Dobro promiješati pahuljice, grožđice, orahe i sok (sve blago posoliti) i staviti u vatrostalnu posudu. Odozgo složiti breskve, pa peći 45 minuta na 180°C.
NADJEVENE PEČENE BRESKVE
- 6 velikih bresaka
- 100 g mljevenih badema ili oraha
- 12 cijelih badema ili oraha
- 100 g meda ili javorovog sirupa ili sirupa od datulja
- 30 dag šećera
- sok od pola limuna
- malo ruma
U zdjeli pomiješamo mljevene bademe, med, šećer, limun i rum. Breskve operemo, prepolovimo, izvadimo koštice, te ih rasporedimo u vatrostalnu posudu s otvorom prema gore. U breskve složimo nadjev. Pečemo 15-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Na kraku breskve ukrasimo cijelim bademima.
ZA SJAJNU I ELASTIČNU KOŽU
Ogulite breskvu i odstranite joj košticu, pa je usitnite na nekoliko komada i s dodatkom pola žlice maslinova ulja dobro obradite u mikseru ili blenderu. Pripremljenu masku nanesite na lice i vrat i ostavite 20 minuta. Nakon toga vatom skinite masku i pustite da se lice i vrat osuše. Ta će maska vašem licu i vratu dati željenu mekoću i svježinu. Ponavljajte po potrebi, tretirajući tom maskom lice i vrat sedam dana uzastopno.
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
