Accessibility
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke

Grožđe - voće zrelog ljeta

Grožđe - najveća tajna te istine sadržana je u resveratrolu, fitonutrijentu kojega najviše ima u sjemenki, ali dovoljne količine sadrži čitava bobica. 
Grožđe - voće zrelog ljeta

Znanstvenim je istraživanjima dokazano da resveratrol štiti tri gena zaslužna za dugovječnost. Pored toga, grožđe ima nizak glikemijski indeks i svojsvo reguliranja inzulina, a uz veliki antioksidativni kapacitet, obilje vitamina i minerala s pravom nazvati najboljom hranom za ugodnu dugovječnost. 

Donosimo vam 2 zanimljiva recepta s grožđem iz Eko kuharice Ljiljane Olujić: 

FOCCACIA S GROŽĐEM

  • 1/2 kg sitnog mirisnog crnog grožđa
  • 400 g brašna
  • 150 g šećera1 vrećica suhog kvasca
  • sol
  • 300 ml vode

U zdjeli pomiješati brašno s 3 žlice šećera, dodati malo soli i suhi kvasac. Dodati vodu i umijesiti meko, glatko, elastično tijesto. Tijesto prebaciti na dasku koju smo prethodno posipali s brašno, te mijesiti tijesto oko 10 minuta. Nakon toga ostaviti tijesto 1 i pol sat da se diže. U međuvremenu očistiti, oprati i osušiti bobice grožđa. U posudu za pečenje staviti 2/3 tijesta, pa na njega rasporediti 2/3 bobica grožđa. Posipati s malo šećera i zaliti s malo ulja, pa staviti na to preostalo tijesto (dobro povezati rubove donjeg i gornjeg tijesta). Na vrh rasporediti preostale bobice i posipati s malo šećera. Peči u zagrijanoj pećnici na 200°C 30-tak minuta.

 

SMOOTHIE S GROŽĐEM

  • 2 šalice bobica grožđa bez koštica
  • 1/2 šalice soka od jabuka
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka ili jogurta
  • 1/2 smrznute banane

Sve sastojke miksati u blenderu, po želi dodati kockicu leda.

VEZANI ČLANCI