Grožđe - voće zrelog ljeta
Znanstvenim je istraživanjima dokazano da resveratrol štiti tri gena zaslužna za dugovječnost. Pored toga, grožđe ima nizak glikemijski indeks i svojsvo reguliranja inzulina, a uz veliki antioksidativni kapacitet, obilje vitamina i minerala s pravom nazvati najboljom hranom za ugodnu dugovječnost.
Donosimo vam 2 zanimljiva recepta s grožđem iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
FOCCACIA S GROŽĐEM
- 1/2 kg sitnog mirisnog crnog grožđa
- 400 g brašna
- 150 g šećera1 vrećica suhog kvasca
- sol
- 300 ml vode
U zdjeli pomiješati brašno s 3 žlice šećera, dodati malo soli i suhi kvasac. Dodati vodu i umijesiti meko, glatko, elastično tijesto. Tijesto prebaciti na dasku koju smo prethodno posipali s brašno, te mijesiti tijesto oko 10 minuta. Nakon toga ostaviti tijesto 1 i pol sat da se diže. U međuvremenu očistiti, oprati i osušiti bobice grožđa. U posudu za pečenje staviti 2/3 tijesta, pa na njega rasporediti 2/3 bobica grožđa. Posipati s malo šećera i zaliti s malo ulja, pa staviti na to preostalo tijesto (dobro povezati rubove donjeg i gornjeg tijesta). Na vrh rasporediti preostale bobice i posipati s malo šećera. Peči u zagrijanoj pećnici na 200°C 30-tak minuta.
SMOOTHIE S GROŽĐEM
- 2 šalice bobica grožđa bez koštica
- 1/2 šalice soka od jabuka
- 1/2 šalice bademovog mlijeka ili jogurta
- 1/2 smrznute banane
Sve sastojke miksati u blenderu, po želi dodati kockicu leda.