Krastavci - osvježenje pred ljeto!
Krastavac je 4. svjetskoj produkciji povrtlarskih kultura. Preko 90% krastavca je voda stoga ima nisku kalorijsku vrijednost, ali je i više nego bogat po sadržaju
bioaktivnih nutrijenata izniman: sadrži flavonol fizetin i polifenole lignane, a to su tvari koje djeluju protuupalno, štite mozak, podržavaju memoriju, štite živčane stanice odstarenja i propadanja, smanjuju rizik od nekih oblika karcinoma (dojke, jajnika, prostate); sadrže vitamin K, vitamine B skupine(B1, B5, B7 - zahvaljujući njima, krastavac nas štiti od umora i
stresa), vitamin C, odličan je izvor minerala primjerice bakra, natrija, mangana. Pravi je čistač organizma ali i ljetni eliksir zdravlja.
Eliksir ili salata? Provjerite 2 nova recepta iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
LJETNI ELIKSIR S KRASTAVCIMA
- 2 krastavca narezana na tanke kriške
- 8 čaša vode
- malo soli
- svježa menta ili matičnjak
Tanko narezane krastavce preliti s 8 šalica hladne vode, dodati
malo soli i svježe listiće mente ili matičnjaka. Posudu (najboljestaklenu) zatvoriti i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata.
Konzumirati po želji s malo limuna.
SALATA OD KRASTAVACA S ANANASOM
- 2 veća krastavca narezana na kockice
- 1 manji ananas narezan na kockice
- 1 glavica crvenog luka – sitno narezanog
- sok i ribana korica 1 limuna
- malo čilija i kajenskog papra u prahu
- svježi listići korijandera (ili matičnjaka)
Pomiješati sok od limuna, ribanu koricu limuna i začine, pa tom
mješavinom preliti i dobro promiješati s krastavcima i
ananasom. Posipati usitnjenim korijanderom ili matičnjakom.
Prije konzumiranja dobro je salatu rashladili.
Uživajte!