Krastavci - osvježenje pred ljeto!

Donosimo vam 2 nova ali neobična recepta iz Eko kuharice Ljiljane Olujić koji uključuju krastavce!

Krastavci - osvježenje pred ljeto!

Krastavac je 4. svjetskoj produkciji povrtlarskih kultura. Preko 90% krastavca je voda stoga ima nisku kalorijsku vrijednost, ali je i više nego bogat po sadržaju
bioaktivnih nutrijenata izniman: sadrži flavonol fizetin i polifenole lignane, a to su tvari koje djeluju protuupalno, štite mozak, podržavaju memoriju, štite živčane stanice odstarenja i propadanja, smanjuju rizik od nekih oblika karcinoma (dojke, jajnika, prostate); sadrže vitamin K, vitamine B skupine(B1, B5, B7 - zahvaljujući njima, krastavac nas štiti od umora i
stresa), vitamin C, odličan je izvor minerala primjerice bakra, natrija, mangana. Pravi je čistač organizma ali i ljetni eliksir zdravlja.

Eliksir ili salata? Provjerite 2 nova recepta iz Eko kuharice Ljiljane Olujić: 

 

LJETNI ELIKSIR S KRASTAVCIMA

  • 2 krastavca narezana na tanke kriške
  • 8 čaša vode
  • malo soli
  • svježa menta ili matičnjak

Tanko narezane krastavce preliti s 8 šalica hladne vode, dodati
malo soli i svježe listiće mente ili matičnjaka. Posudu (najboljestaklenu) zatvoriti i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata.
Konzumirati po želji s malo limuna.

 

SALATA OD KRASTAVACA S ANANASOM

  • 2 veća krastavca narezana na kockice
  • 1 manji ananas narezan na kockice
  • 1 glavica crvenog luka – sitno narezanog
  • sok i ribana korica 1 limuna
  • malo čilija i kajenskog papra u prahu
  • svježi listići korijandera (ili matičnjaka)


Pomiješati sok od limuna, ribanu koricu limuna i začine, pa tom
mješavinom preliti i dobro promiješati s krastavcima i
ananasom. Posipati usitnjenim korijanderom ili matičnjakom.
Prije konzumiranja dobro je salatu rashladili.

 

Uživajte!

 

 

VEZANI ČLANCI