Lavanda u keksima i s pečenim krumpirima?
Zašto se ne bi okušali u novim receptima koji uključuju ljekovitu lavandu?

Ugodan miris koji neodoljivo podsjeća na ljeto donosi nam lavanda. Poznata odavno kao glavni miris parfema, i osvježivača zraka, ali i čajeva... no manje je poznata po svom kulinarskom potencijalu.
Donosimo vam recepte s lavandom iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
KEKSI S LAVANDOMŽ
- 250 g brašna
- 125 g maslaca
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 2 žličice meda
- 1 1/2 žličica suhe lavande
- 1/2 žličice praška za pecivo i malo soli
Pomiješati suhe sastojke s mokrim (maslac, jaje i med), te umijesiti tijesto. Pripremljeno tijesto ostaviti da miruje oko pola sata. Razvaljati tijesto na oko 0,5 c, debljine i oblikovati prema želji. Peći oko 20 minuta na 180 °C.
PEČENI KRUMPIRI S LAVANDOM
- 1 kg krumpira neoguljenih, dobro opranih i očišćenih
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 1/2 žlica lavande
- malo soli i papra
Krumpire narezati na kockice, posoliti, popapriti i začiniti lavandom. Saviti u posudu za pečenje i preliti uljem. Peći na 180°C 30-40 minuta.
Nadamo se da će vam se svidjeti!
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
