Maline - zasladite se na praznik rada uz nove recepte
![Maline - zasladite se na praznik rada uz nove recepte](/uploads/images/recepie/image/35/medium_6177f052-ae22-47a7-9cac-72792c67f8c9.jpg)
O toj su nježnoj voćnoj ljepotici napisane nevjerojatne, ali istinite priče, pa tako i stručnjaci-znalci tvrde kako usporava starenje stanica,smanjuje rizik i pomaže kod degeneracije žute pjege, podiže imunitet i smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma, pomlađujekožu i uklanja bore, djeluje antibakterijski i antigljivično, pomaže kod jutarnjih mučnina (osobito kod trudnica).
Iz Eko kuharice Ljiljane Olujić donosimo 2 nova recepta s malinama:
VOĆNE KOCKE S MALINAMA
- 2 šalice prosa
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica grožđica
- 8 šalica vode ili mlijeka
- sladilo (med, slad, malo stevije);
- 2-3 šalice malina
- 4 žlice agar-agara
- 3 šalice voćnog soka (najbolje od jabuke)
malo soli
Proso s grožđicama kuhati u 8 šalica vode (mlijeka) oko 10 min.
Dodati zobene pahuljice, zasladiti prema ukusu i kuhati još oko
20 min (ako je potrebno, dodati još tekućine sve dok se proso ne
skuha). Istresti smjesu na navlaženi lim i žlicom poravnati i
ostaviti da se ohladi. U međuvremenu skuhati preljev od 3-5
šalica soka i 4-6 žlica agar-agara s malo soli (kuhati 10-tak min).
Maline rasporediti na ohlađenu smjesu prosa i zobenih
pahuljica, pa preliti vrelim skuhanim preljevom. Ostavit da se
ohladi i poveže.
SLADOLED OD MALINA
- 50 dag malina
- 15 dag šećera
- 2 limuna
- 4 dcl slatkog vrhnja
- 1 dcl vode
Maline miksati. Šećer s vodom gusto ukuhati. U maline
miksajući dodavati šećer, limunov sok i tučeno slatko vrhnje
koje na kraju umiješamo u pjenastu smjesu. Držati u hladnjaku i
povremeno lagano promiješati.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)