Maline - zasladite se na praznik rada uz nove recepte
O toj su nježnoj voćnoj ljepotici napisane nevjerojatne, ali istinite priče, pa tako i stručnjaci-znalci tvrde kako usporava starenje stanica,smanjuje rizik i pomaže kod degeneracije žute pjege, podiže imunitet i smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma, pomlađujekožu i uklanja bore, djeluje antibakterijski i antigljivično, pomaže kod jutarnjih mučnina (osobito kod trudnica).
Iz Eko kuharice Ljiljane Olujić donosimo 2 nova recepta s malinama:
VOĆNE KOCKE S MALINAMA
- 2 šalice prosa
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica grožđica
- 8 šalica vode ili mlijeka
- sladilo (med, slad, malo stevije);
- 2-3 šalice malina
- 4 žlice agar-agara
- 3 šalice voćnog soka (najbolje od jabuke)
malo soli
Proso s grožđicama kuhati u 8 šalica vode (mlijeka) oko 10 min.
Dodati zobene pahuljice, zasladiti prema ukusu i kuhati još oko
20 min (ako je potrebno, dodati još tekućine sve dok se proso ne
skuha). Istresti smjesu na navlaženi lim i žlicom poravnati i
ostaviti da se ohladi. U međuvremenu skuhati preljev od 3-5
šalica soka i 4-6 žlica agar-agara s malo soli (kuhati 10-tak min).
Maline rasporediti na ohlađenu smjesu prosa i zobenih
pahuljica, pa preliti vrelim skuhanim preljevom. Ostavit da se
ohladi i poveže.
SLADOLED OD MALINA
- 50 dag malina
- 15 dag šećera
- 2 limuna
- 4 dcl slatkog vrhnja
- 1 dcl vode
Maline miksati. Šećer s vodom gusto ukuhati. U maline
miksajući dodavati šećer, limunov sok i tučeno slatko vrhnje
koje na kraju umiješamo u pjenastu smjesu. Držati u hladnjaku i
povremeno lagano promiješati.