Med: slatka zimska ljekarna - donosimo 5 ljekovitih recepata!

MED I LIMUN
Sastojci:
- 1 šalica meda
- 1 žlica ribane korice neprskanog limuna
- 2 svježa ekološka limuna
Med u vodenoj kupelji lagano zagrijati, dodati ribanu koricu limuna i limun narezan na kriške. Ovaj je ukusan pripravak je izvrsna pomoć kod gripe, prehlade, viroze.
ENERGETSKI OSVJEŽAVAJUĆI NAPITAK
1/4 šalice soka od svježe naranče
1/4 šalice soka od svježeg limuna
2 šalice toplog čaja od matičnjaka ili kamilice (ili nekog voćnog
čaja)
2 jušne žlice meda
malo soli
Sve sastojke dobro promiješati (najbolje u blenderu). Na
jednostavan način pripremili smo napitak koji vraća snagu, grije
i podiže imunitet.
MED S CIMETOM
1 šalica meda
4-6 štapića cimeta
1 žličica cejlonskog cimeta u prahu
Med i cimet su jedna od najboljih i najukusnijih kombinacija, a
kada žličicu te mješevine dodate u čaj, dobit ćete ljekoviti
napitak. Osobito je koristan u hladnim danima kada grije i
djeluje protuupalno, te smanjuje rizik od različitih infekcija.
MED S KLINČIĆIMA
1 šalica meda
5-10 klinčića
Klinčići se odlikuju snažnim antibakterijskim i protuapalnim
djelovanjem, a osim toga su djelotvorno prirodno sredstvo za
ublažavanje boli. U kombinaciji s medom to je djelovanje
pojačano, a najčešće se koristi kod zubobolja.
MEDENA MJEŠAVINA SV. HILDEGARDE
Sastojci: 1 šalica meda
1/4 šalice svježeg đumbira narezanog na kockice
1/2 žličice kurkume
1/4 žličice papra
Mješavina meda, đumbira, kurkume i papra osnovni su sastojci
drevnog ayurvedskog eliksira, a sličnu je mješavinu, kao izvrsnu
pomoć kod umora, prehlada, kašlja, nesanice i pretilosti,
možemo naći i u zapisima sv. Hildegarde iz Bingena (ona je
umjesto đumbira i kurkume koristila galangal). Ovim je medom
najbolje zasladiti neki biljni ili voćni čaj s dodatkom limuna.
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
