Opustite se uz matičnjak.
Matičnjak - kod nas još uvijek najkorišteniji u čajevima, no tradicionalno se koristi i kao začin za salate, umake, džemove.
Matičnjak je odličan za reguliranje probave, srce, zacjeljivanje rana, smirenje migrena i nervoze, stresa i tjeskobe, liječenje virusnih oboljenja itd. Kombinacija ugodnog okusa i ljekovitih svojstava čini matičnjak idealnim za nove recepte koje Vam donosi Ljiljana Olujić u svojoj Eko kuharici.
ŠPAGETI S UMAKOM OD MATIČNJAKA
- 2 šalice svježeg ili 1 šalica suhog matičnjaka
- ½ šalice maslinovog ulja
- 4 češnja bijelog luka
- ½ kg rajčica (ili 500 ml pasirane rajčice)
- 3 manje glavice luka
- 5 kom šitake gljiva
- sol i papar
- špagete
Matičnjak, češnjak i maslinovo ulje obraditi u blenderu dok se ne dobije fina ujednačena masa. Na malo ulja pirjati usitnjen luk, šitake gljive (ili šampinjone) i rajčice. Nakon što rajčice puste vodu, kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno promiješati i dodati vode po potrebi. Kada dobijemo ujednačenu masu, dodamo umak od matičnjaka, promiješamo i poslužimo s kuhanim špagetima.
DRESING S MATIČNJAKOM
- ¼ šalice maslinovog ili nekog hladno prešanog ulja (sikavica ili
- konoplja npr.)
- 1 češnjak
- 1 jušna žlica octa
- 1 jušna žlica usitnjenog suhog matičnjaka
Sve sastojke dobro promiješati u blenderu. Poslužiti kao preljev za razne salate od povrća.
KEKSI S MATIČNJAKOM
- 2 žlice svježeg ili jedna žlica suhog matičnjaka
- 1 žlica soka od limuna
- 1 šalica maslaca
- 2/3 šalice šećera
- 1 jaje
- 2 1/3 šalice brašna
- malo soli
Najprije dobro pomiješati usitnjeni matičnjak i sok od limuna. U posebnoj posudi kremasto umiješati masla i šećer, pa dodati jaje i mješavinu limuna i matičnjaka. Postupno dodavati brašno i malo soli. Formirano tijesto ostaviti u poklopljenoj posudi u hladnjaku (na oko 3 sata). Nakon toga zagrijati pećnicu na 175 °C. Tijesto razvaljati na oko 0,5 cm debljine i oblikovati kekse. Peći 8-10 minuta.
Dobar tek!