Rajčica - tako svakodnevna i obična, a omiljena u mediteranskoj kuhinji

Danas se zna: ona je mnogolika, može biti bijela, žuta, narančasta, zelena, šarena, crvena, ružičasta, smeđa, ljubičasta,pa čak i crna. Statistika kaže da se u svijetu godišnje proizvede na stotine milijuna tona.

Rajčica - tako svakodnevna i obična, a omiljena u mediteranskoj kuhinji

Posjeduje uistinu velik antioksidativni kapacitet – kako se to sažeto kaže za hranu bogatu bioaktivim tvarima. Moglo bi
se reći da je jedna od najboljih čuvarica srca, ali njezin je put do te titule bio uistinu dug.

Donosimo 2 nova recepta s rajčicama iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:

PEČENE CHERRY RAJČICE

  • 20-tak cherry rajčica (efektno je ako su različitih boja)
  • 8-10 režnjeva češnjaka
  • nekoliko listića lovora
  • 200 ml maslinovog ulja
  • svježi listići bosiljka


Oprane rajčice prepoloviti i rasporediti u posudu za pečenje.
Češnjak usitniti i njime posipati rajčice. Dodati nekoliko listića
lovora. Preliti maslinovim uljem, te prekriti folijom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 i pol sat na 150°C.
Zgotovljene rajčice po želji posipati usitnjenim bosiljkom.
Izvrsno uz prepečenac ili palentu.

 

TJESTENINA S RAJČICAMA – U JEDNOM LONCU

  • 350 g tjestenine (najbolje lignani ili špagete)
  • 250 g sitnijih rajčicama
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • 1 glavica crvenog luka (sitno narezana)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • malo chilli papričica ili chilli u prahu
  • sol, papar
  • 1-2 žličice bosiljka

Sve sastojke redom kako je navedeno staviti u lonac i zaliti s
900 ml vode. Kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta, odnosno
dok tjestenina ne bude skuhana.

Uživajte!

VEZANI ČLANCI