Šampinjoni - Rižoto i veganski gulaš
Šampinjone je uvijek lako pronaći na našoj tržnici! Nekada dio otmjenih obroka, danas dostupan svima.
Šampinjoni sadrže brojne vitamine, minerale, prehrambena vlakna, proteine i druge bioaktivne tvari.
Danas vam donosimo posbene recepte sa šampinjonima iz Eko Kuharice Ljiljane Olujić:
RIŽOTO SA ŠAMPINJONIMA I ORASIMA
- 400 g riže
- ½ glavice crvenog luka
- 150 g šampinjona
- 100 g oraha
- morska sol i začinsko bilje prema ukusu
- malo hladno prešanog maslinovog ili repičinog ulja
Rižu s usitnjenim lukom i na listiće narezanim gljivama kuhati polu-poklopljeno u blago posoljenoj vodi. Kada riža potpuno omekša, dodati narezane orahe i malo ulja, skinuti s vatre i ostaviti nekolikon minuta poklopljeno. Začiniti peršinom i drugim začinskim biljem prema ukusu.
VEGANSKI GULAŠ SA ŠAMPINJONIMA
- 750 g šampinjona
- 2 glavice crvenog luka
- 3 češnja bijelog luka
- 0,25 l soka od rajčice
- začini (lovor, sol, papar, začinska crvena paprika, usitnjeni list peršina)
Na ulju pržiti kosani luk, dodati češnjak i na četvrtine narezane šampinjone i lovor. Pirjati na laganoj vatri dok tekućina ne ispari Povremeno promiješati i dodati vodu po potrebi. Na kraju dodati sok od rajčice i začiniti.
Dobar tek!
VEZANI ČLANCI
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
Jagoda - slatka vladarica svibnja
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta