Sok i ocat od jabuke

AROMATIČNI BEZALKOHOLNI HIPOOCRAS
Sastojci (za 4-6 šalice):
- 0,7 - 1 l jabučnog soka
- 1-2 žlice meda
- 1 žličica cimeta ili 1 štapić cimeta
- 1/2 žličice đumbira
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
Priprema: u lonac uliti sok, dodati med i promiješati, dodati
začine (dobro je začine staviti u sterilnu gazu, dobro zavezati i
uroniti u sok). Na laganoj vatri zagrijavati sok: sok ne smije
zakuhati. Po želji dodati limuna. Poslužiti toplo.
ZIMSKI SOK OD JABUKA
Sastojci (za 4-6 šalica):
- 0,5 l čistog jabučnog soka
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1 neoguljena jabuka, prerezana na polovice
- 1 manja neoguljena neprskana naranča narezana na četvrtine
- 2 žlice klinčića
- 2 štapića cimeta
- 1/ žličice oraščića
- 1/2 žličice pimenta
Priprema: Klinčiće pažljivo nabosti u polovice jabuka. Na
srednje jakoj vatri zagrijati jabučni sok, u zagrijani sok dodati
šećer i dobro promiješati da se šećer rastopi. Dodati ostale
sastojke i ostaviti da lagano kuha još 15-tak minuta. Iz napitka
izvaditi jabuke, naranče i cimet. Poslužiti toplo.
TOPLI NAPITAK OD JABUČNOG OCTA
- 6 šalica jabučnog octa
- 1/4 šalice meda
- 2 štapića cimeta
- 6 cijelih klinčića
- 6 kuglica pimenta
- narezana korica jedne neprskane naranče
- narezana korica jednog neprskane limuna
Priprema: U loncu pomiješati jabučni ocat i med. Ostale
sastojke staviti u sterilnu gazu i svežanj sa začinima staviti u sok.
Na srednje jakoj vatri grijati napitak 5-10 minuta. Poslužiti
toplo.
VEZANI ČLANCI

Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka

Jagoda - slatka vladarica svibnja

Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj

Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane

Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!

Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...

Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?

Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima

Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
