Sok i ocat od jabuke

Dok koncem siječnja uzalud tragate za svježim, mirisnim jabukama, podsjećamo vas na jedan drugačiji trag svježine vašeg omiljenog voća. Jabučni ocat, mnogima poznat kao sredstvo za topljenje suvišnih kilograma (iako to medicina osporava), ima i mnoštvo drugih svojstava zbog kojih ćete ga rado imati pri ruci u kuhinji i vašem domu, ali i kada nešto zaboli. A sok od jabuka? Obično ga pijemo hladnog, godi nam i osvježava za toplih dana. No, mi kažemo: neki ga vole vrućeg. Kušajte zimski sok od jabuka, zavoljet ćete ga zasigurno. Osim što su neobični, ovi su napitci i ljekoviti: griju, okrepljuju, štite od prehlade, ublažavaju simptome gripe i viroze.  Eko kuharica Ljiljane Olujić donosi vam nove recepte:

Sok i ocat od jabuke

AROMATIČNI BEZALKOHOLNI HIPOOCRAS
Sastojci (za 4-6 šalice):

  • 0,7 - 1 l jabučnog soka
  • 1-2 žlice meda
  • 1 žličica cimeta ili 1 štapić cimeta
  • 1/2 žličice đumbira
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića


Priprema: u lonac uliti sok, dodati med i promiješati, dodati
začine (dobro je začine staviti u sterilnu gazu, dobro zavezati i
uroniti u sok). Na laganoj vatri zagrijavati sok: sok ne smije
zakuhati. Po želji dodati limuna. Poslužiti toplo.

 

ZIMSKI SOK OD JABUKA
Sastojci (za 4-6 šalica):

  • 0,5 l čistog jabučnog soka
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1 neoguljena jabuka, prerezana na polovice
  • 1 manja neoguljena neprskana naranča narezana na četvrtine
  • 2 žlice klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 1/ žličice oraščića
  • 1/2 žličice pimenta


Priprema: Klinčiće pažljivo nabosti u polovice jabuka. Na
srednje jakoj vatri zagrijati jabučni sok, u zagrijani sok dodati
šećer i dobro promiješati da se šećer rastopi. Dodati ostale
sastojke i ostaviti da lagano kuha još 15-tak minuta. Iz napitka
izvaditi jabuke, naranče i cimet. Poslužiti toplo.

 

TOPLI NAPITAK OD JABUČNOG OCTA

  • 6 šalica jabučnog octa
  • 1/4 šalice meda
  • 2 štapića cimeta
  • 6 cijelih klinčića
  • 6 kuglica pimenta
  • narezana korica jedne neprskane naranče
  • narezana korica jednog neprskane limuna


Priprema: U loncu pomiješati jabučni ocat i med. Ostale
sastojke staviti u sterilnu gazu i svežanj sa začinima staviti u sok.
Na srednje jakoj vatri grijati napitak 5-10 minuta. Poslužiti
toplo.

VEZANI ČLANCI