Trešnje - slatka terapija
![Trešnje - slatka terapija](/uploads/images/recepie/image/30/medium_4c2b04f8-ab2d-4986-9fef-3b94ce960468.jpg)
Brojne studije ukazuju da trešnja, zahvaljujući
sadržaju antocijanina i drugih antioksidansa (primjerice
melanina) vitamina i minerala, može biti velika pomoć kod vrlo
teških oboljenja: može usporiti i blokirati razvoj stanica raka,
izvrsna je pomoć kod Alzheimera, pomaže kod srčanih oboljenja,
djeluje protuupalno, regulira san, ublažava simptome depresije i
kroničnog umora. Stoga, kratku sezonu trešanja ne bismo smjeli
propustiti.
Donosimo nova 2 recepta iz Eko Kuharice Ljiljane Olujić:
SOK OD TREŠANJA ZA SRCE
U narodnoj medicini poznat je sok od trešanja koji se preporuča
kod srčanih oboljenja i problema s cirkulacijom. Priprema je
jednostavna. Potrebne su vam svježe zrele trešnje (količinu
odredite sami), koje treba očistiti od koštica, zgnječiti i
zgnječene ostavit u posudi preko noći. Nakon toga treba ih
procijediti kroz gazu ili lanenu krpu, te na svaku čašu soka
dodati po pola čaše šećera u prahu, malo korice cimeta i po dva
klinčića. Sve dobro promiješati i ostaviti na toplom i osunčanom
mjestu 4 dana. Sok ponovno procijediti i uliti u staklene boce,
dobro zatvoriti, čuvati na tamnom i hladnom mjestu (ako je
dobro zatvoreno, može se čuvati do 12 mjeseci). Kao terapija
uzima se tri puta dnevno po 0,5 dl.
SVJEŽE TREŠNJE – POMOĆ KOD GIHTA
Svježe trešnje imaju snažan protuupalni učinak, pa se tako kao
lijek protiv gihta navodi konzumiranje svježih trešanja: 3 puta
dnevno po 40 g.
TREŠNJA U KOZMETICI
Ljekovito djelovanje peteljki i ploda trešnje koristi se i za
pripremu maski za otklanjanje podočnjaka te njegu i
oživljavanje suhe kože.
Protiv podočnjaka
30 do 50 grama peteljki trešnje preliti litrom hladne vode i
ostaviti da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuhati nekoliko
minuta. Procijedite i mlako koristite za obloge.
Za suhu kožu
Kod suhe kože pomaže iscijeđeni sok trešanja ili samo
zgnječene trešnje. Zgnječene trešnje izravno se nanose na lice, a
sokom se dobro namoči lanena krpa. Nakon 20 minuta maske
se ispere s lica blagim mlakim čajem kamilice ili mlakom vodom.
VEZANI ČLANCI
![Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka](/uploads/images/recepie/image/29/medium_87d1e96e-9b3e-4bad-b581-3c2331cf72b4.jpg)
Tikvice - riznica hranjivih i ljekovitih sastojaka
![Jagoda - slatka vladarica svibnja](/uploads/images/recepie/image/28/medium_0bf13de3-3559-4ba7-8efb-9dae75ec8136.jpg)
Jagoda - slatka vladarica svibnja
![Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj](/uploads/images/recepie/image/27/medium_9be39d12-208e-426a-b318-0621981aa341.jpg)
Bazga - mirisi koji preuzimaju svibanj
![Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane](/uploads/images/recepie/image/26/medium_749da1b4-3ff4-4ee3-a604-34bc637dec04.jpg)
Blitva - neizostavni dio mediteranske prehrane
![Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!](/uploads/images/recepie/image/25/medium_441acc0d-f12a-469b-9c15-3eeeb3fab186.jpg)
Ječam - od njega se proizvodi slad, alkoholna pića, ali i zanimljiva jela!
![Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...](/uploads/images/recepie/image/24/medium_1d2a79eb-2839-4270-9f16-4e35b22aa721.jpg)
Kopriva - žari, ali i hrani, njeguje, liječi...
![Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?](/uploads/images/recepie/image/21/medium_ff6a4875-7768-44d8-949c-88142b54c8c0.jpg)
Heljda - zašto zaslužuje biti uvrštena visoko na našoj prehrambenoj ljestvici?
![Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima](/uploads/images/recepie/image/22/medium_1f6b1b21-5197-40b7-b597-6e2dd440d8c5.jpg)
Proso - odlično pristaje i slanim i slatkim jelima
![Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta](/uploads/images/recepie/image/23/medium_73426263-8188-4931-be2f-6fabdc2cfb96.png)
Divlji medvjeđi luk kao pomoć kod alergija i slabog imuniteta
![Zob - hrana za mentalni fitness](/uploads/images/recepie/image/20/medium_ffc9342f-29cb-46fc-922e-64ea3542e7b7.jpg)