Višnje - za zdravo srce i miran san
Znanstvena su istraživanja potvrdila da višnja ima moć ublažavanja bolova (osobito kod artritisa i gihta);
čaša soka od višnje jednaka je učinku 0,3 grama aspirina. Također, višnja sadržava vitaminC, vitamine B grupe, i kobalt koji snižavaju krvni pritisak, jača stjenke žila, posebno kapilara. Dijabetičari višnje mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže malo šećera, a nutritivno su vrlo bogate.
Danas vam donosimo 3 recepta s višnjama iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:
VEGANSKI MUFFINI S VIŠNJAMA
- 120 gr brašna od pira
- pola šalice biljnog mlijeka
- ekstrakt vanilije - 2 1/2 žličice
- 1/2 žlice soka od limuna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 2 žlice ulja
- pola šalice svježih ili ocijeđenih višanja iz kompota (bez koštica)
Sve izmiješati zajedno te stavljati po jednu žlicu smjese u kalupe
za muffine. Peći 10-15 minuta na 200°C.
PROTEINSKI SMOOTHIE S VIŠNJAMA
- 1 šalica zamrznutih višanja
- pola banane (najbolje zamrznute)
- 1 jušna žlica proteina konoplje, riže ili graška
- 1 čajna žličica maca praha
- 1 čajna žlica sjemenki lana, konoplje ili chia sjemenki
- 5 oraha ili badema
- pola šalice vode
SLADOLED OD VIŠNJE I BANANE
- 2 zamrznute banane (narezane na kolute prije zamrzavanja)
- 1 šalica svježih ili zamrznutih višanja (bez koštice)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml kokosovog ili nekog drugog mlijeka
Zamrznute banane i višnje stavite u blender. Kada se nakon 30-
tak sekundi obrade dobije ujednačena masa, dodati ekstrakt
vanilije i mlijeko. Miješati dok se ne dobije kremasta struktura.
Prebaciti dobivenu smjesu u posudu za sladoled, ostaviti u
ledenici 3-4 sata.