Accessibility
Povećaj veličinu slova
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Čitljiv tip slova
Poništi postavke

Višnje - za zdravo srce i miran san

Boja višanja odaje i njenu korist zdravlju krvožilnog sustava i srca, a najveća tajna krije se u melatoninu koji osim što djeluje antioksidativno, regulirasrčani ritam i proces spavanja, održava nas u dobrom raspoloženju i usporava starenje.  
Višnje - za zdravo srce i miran san

Znanstvena su istraživanja potvrdila da višnja ima moć ublažavanja bolova (osobito kod artritisa i gihta);
čaša soka od višnje jednaka je učinku 0,3 grama aspirina. Također, višnja sadržava vitaminC, vitamine B grupe, i kobalt koji snižavaju krvni pritisak, jača stjenke žila, posebno kapilara. Dijabetičari višnje mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže malo šećera, a nutritivno su vrlo bogate.

Danas vam donosimo 3 recepta s višnjama iz Eko kuharice Ljiljane Olujić:

VEGANSKI MUFFINI S VIŠNJAMA

  • 120 gr brašna od pira
  • pola šalice biljnog mlijeka
  • ekstrakt vanilije - 2 1/2 žličice
  • 1/2 žlice soka od limuna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice ulja
  • pola šalice svježih ili ocijeđenih višanja iz kompota (bez koštica)


Sve izmiješati zajedno te stavljati po jednu žlicu smjese u kalupe
za muffine. Peći 10-15 minuta na 200°C.

PROTEINSKI SMOOTHIE S VIŠNJAMA

  • 1 šalica zamrznutih višanja
  • pola banane (najbolje zamrznute)
  • 1 jušna žlica proteina konoplje, riže ili graška
  • 1 čajna žličica maca praha
  • 1 čajna žlica sjemenki lana, konoplje ili chia sjemenki
  • 5 oraha ili badema
  • pola šalice vode

SLADOLED OD VIŠNJE I BANANE

  • 2 zamrznute banane (narezane na kolute prije zamrzavanja)
  • 1 šalica svježih ili zamrznutih višanja (bez koštice)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 ml kokosovog ili nekog drugog mlijeka

Zamrznute banane i višnje stavite u blender. Kada se nakon 30-
tak sekundi obrade dobije ujednačena masa, dodati ekstrakt
vanilije i mlijeko. Miješati dok se ne dobije kremasta struktura.
Prebaciti dobivenu smjesu u posudu za sladoled, ostaviti u
ledenici 3-4 sata.

VEZANI ČLANCI